Firma hotelarska może odliczać VAT od zakupionych usług gastronomicznych, nawet jeśli ich kosztem obciąża gości
Dla wielu przedsiębiorców prowadzących działalność hotelarską może okazać się niespodzianką, że mimo iż w 2008 r. zmieniły się przepisy, odbierając im możliwość odliczenia VAT z tytułu zakupu gastronomii, którą hotelarze odsprzedają potem swoim gościom, to jednak unijna dyrektywa VAT sprzeciwia się takim uregulowaniom krajowym, które przewidują rozszerzenie zakresu wyłączenia prawa do odliczenia VAT po przystąpieniu danego państwa członkowskiego do Unii Europejskiej. Dlatego też prawo do odliczenia VAT z tytułu nabytych usług gastronomicznych przysługuje również tym przedsiębiorcom, którzy prowadzili działalność hotelarską przed 30 listopada 2008 r.
- Data: 09.02.2022
Czy można skorzystać z odrębnego dla każdego małżonka limitu zwolnienia podmiotowego z tytułu usługi najmu świadczonej przez małżonków
W jednej z ostatnio wydanych interpretacji dyrektor KIS rozpatrywał przypadek najmu dokonywanego przez małżeństwo. Osoby te pozostają w związku małżeńskim w ustroju ustawowej wspólności majątkowej. W rozliczeniach i na rachunkach za usługi najmu jako wynajmujący widnieją oboje małżonkowie. Mąż nie prowadzi działalności, zaś żona świadczy usługi stomatologiczne oraz medycyny estetycznej, będąc podatnikiem zwolnionym z VAT. Jakie są praktyczne skutki takiej sytuacji faktycznej?
- Data: 07.01.2022
Uwaga! Food truck bez obowiązkowej kasy on-line
Jeśli przyczepa cateringowa (przyczepa mobilna na kołach podpinana do haka holowniczego auta dostawczego) nie ma stałego miejsca sprzedaży, ponieważ może zmieniać swoje położenie w związku z wykorzystaniem jej w „strefie food truck”, zaś działalność prowadzona za jej pośrednictwem może być świadczona w różnych miejscach (wykorzystywana jest np. do obsługi wszelkiego rodzaju wydarzeń typu festiwale kulinarne, festyny itp.), to nie można uznać, że mamy do czynienia ze stacjonarną placówką gastronomiczną, która byłaby objęta koniecznością ewidencjonowaniu przy użyciu kasy rejestrującej on-line. Jest to zatem ruchoma placówka gastronomiczna (PKD 56.10.B).
- Data: 21.09.2021
Kary za uszkodzenia lub zniszczenia w hotelu – bez VAT
W jednej z najnowszych interpretacji dyrektor KIS potwierdził, że kwoty pobrane od gości hotelowych z tytułu:- zniszczeń bądź uszkodzeń wyrządzonych na terenie hotelu,- ponadnormatywnego sprzątania w pokoju po pobycie, lub w trakcie pobytu gościa hotelowego, np. gdy zabrudzi on pokój hotelowy (np. gdy pokój wymaga odświeżenia i czyszczenia w następstwie zapalenia przez gościa papierosa, a pokój nie jest przeznaczony dla osoby palącej),- zniszczenia bądź zagubienia przez gościa hotelowego roweru, który wypożyczony został przez niego w ramach usług oferowanych przez hotel – nie stanowią wynagrodzenia za świadczenie usług w rozumieniu ustawy o VAT.
- Data: 20.08.2021
Dobrowolny napiwek dla pracownika hotelu/restauracji – poza VAT
W jednej z ostatnio wydanych interpretacji dyrektor KIS analizował ciekawy przypadek dobrowolnie i uznaniowo przydzielanych pracownikom (hotelu/restauracji) napiwków od klientów. Jest to bowiem coraz częstszą praktyką w punktach gastronomicznych hotelu. Niekiedy nawet następuje doliczenie napiwku przy płatności kartą.
- Data: 18.08.2021
Spór o stawkę VAT dla dań typu fast-food – aktualne problemy interpretacyjne
Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.
- Data: 14.06.2021
Wymagania techniczne dla kas rejestrujących
1 maja 2021 r. utraciło moc dotychczasowe rozporządzenie w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące. W resorcie finansów trwają prace na nowym rozporządzeniem w sprawie wymagań technicznych dla kas rejestrujących, zarówno w zakresie kas on-line, jak i kas z elektronicznym zapisem kopii. Nowe przepisy podlegają notyfikacji do Komisji Europejskiej. Jednak nie wpływa to na ważność dotychczas wydanych potwierdzeń o spełnianiu kryteriów i warunków technicznych dla kas rejestrujących.
- Data: 14.05.2021
NSA o fikcyjnych dostawach kawy i pustych fakturach
W postępowaniach podatkowych zakończonych decyzjami wymiarowymi od lat jednym z najczęstszych (jeśli nie najczęstszych) zagadnień są różnego rodzaju fikcyjne transakcje, związane nie z obrotem rzeczywistymi towarami czy świadczeniem usług, ale polegające na wystawianiu pustych faktur. Organy podatkowe konsekwentnie odmawiają wówczas prawa do odliczenia VAT.
- Data: 24.02.2021
Uważaj na szczególne procedury rozliczania VAT przy świadczeniu usług turystycznych
Świadczenie usług turystycznych związane jest z ponoszeniem istotnych kosztów w zakresie działalności na rzecz swoich klientów, którymi następnie są oni obciążani. Przedsiębiorcy mogą korzystać z zasad ogólnych rozliczenia VAT, tj. dokonywać zakupu, odliczając VAT naliczony, a następnie wystawiać faktury sprzedaży, wykazując VAT należny. W efekcie VAT jest płacony jedynie od części uwzględniającej wynagrodzenie podatnika, a rozliczenie kosztów ponoszonych na rzecz klientów jest neutralne podatkowo. W związku z tym ustawodawca w przypadku świadczenia usług turystyki zdecydował się na wprowadzenie do ustawy o VAT specjalnej procedury marży dla biur podróży.
- Data: 19.10.2020
- « pierwsza
- «
- 1
- 2
- 3
- 4
- »
- ostatnia »