Najważniejsze zmiany stawek VAT od 1 lipca 2020 r.
Przepisy określające nowe stawki podatku VAT weszły w życie 1 listopada 2019 r. Są jednak stosowane dopiero od 1 lipca 2020 r.
Obniżenie stawki VAT |
Podwyższenie stawki VAT |
||
Towary |
Zmiana stawki VAT |
Towary |
Zmiana stawki VAT |
owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) |
ze stawki 8% na 5% |
niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) |
ze stawki 5% na 8% |
pieczywo oraz wyroby ciastkarskie |
z trzech stawek podatku VAT (5%, 8% i 23%) zależnych od daty przydatności do spożycia na stawkę 5% |
homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru |
ze stawki 5% na 23% |
zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna |
ze stawki 8% na 5% |
lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych |
ze stawki 8% na 23% |
musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone |
ze stawki 23% na 8% |
drewno opałowe |
ze stawki 8% na 23% |
produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe |
ze stawki 8% na 5% |
||
artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) |
ze stawki 8% na 5% |