Sprawdź, czy poprawnie wdrożyłeś stosowanie kodów CN i nowej PKWiU w swojej firmie

Barbara Dąbrowska

Autor: Barbara Dąbrowska

Dodano: 23 lipca 2020
collage - biuro, pracownicy

Z dniem 1 lipca 2020 r. zmianie uległ sposób identyfikacji towarów i usług poprzez zastąpienie PKWiU z 2008 roku w odniesieniu do towarów, unijną Nomenklaturą Scaloną (CN) i PKWIU (2015) w odniesieniu do usług. Upewnij się, że wdrożona w Twojej firmie procedura jest prawidłowa.


Definicja nomenklatury scalonej

 

Nomenklatura scalona jest usystematyzowanym wykazem towarów Unii Europejskiej dostępnym na stronie internetowej MF funkcjonującym od dawna w ramach taryfy celnej i podatku akcyzowym (https://ext-isztar4.mf.gov.pl/taryfa_celna/CalculateComplex?lang=PL&date=20200605).

Zmiany po wprowadzeniu nowych zasad identyfikacji towarów i usług CN i PKWiU 2015

Każda jednostka gospodarcza będąca podatnikiem VAT dokonująca sprzedaży towarów i usług jest zobowiązania do stosowania właściwych stawek VAT. Obecnie podstawową stawką podatku VAT jest stawka 23%. Istnieją także zwolnienia z VAT oraz stawki obniżone 0% (eksport, WDT), 5 % i 8%. Celem prawidłowego przypisania stawki należy zweryfikować zastosowanie właściwej wartości VAT poprzez sprawdzenie załącznika numer 10 do ustawy o VAT w zakresie stosowania stawki 5 % i załącznika numer 3 w zakresie stosowania stawki 8%. Dopiero jeśli nie znajdziemy sprzedawanego towaru lub usługi w CN lub PKWiU przypisanych do obniżonych stawek zastosujemy stawkę podstawową o której wspominaliśmy, czyli 23%

 

Niezbędne działania:

  1. Ustalenie numeru CN i PKWiU 2015 – zawsze będzie to łatwiejszy proces, jeśli posiadamy starą numerację PKWiU 2008, ustalamy wtedy klucz powiązań pomiędzy PKWIU 2008 a nowymi klasyfikacjami. GUS udostępniła taki klucz powiązań.
  2. Jeśli nie mamy starego PKWIU (2008), korzystamy z opisu klasyfikacji, aby przypisać prawidłowy numer CN lub PKWiU (2015)

 

Przykładowe zmiany dotyczące opodatkowania stawką 5%

Unijna Nomenklatura Scalona powoduje uproszczenie matrycy stawek w taki sposób, aby system stał się prostszy w stosowaniu oraz bardziej przejrzysty. Dodatkową wartością tego systemu są takie same zasady identyfikacji towarów dla wszystkich krajów unii europejskiej. Z krajowego PKWiU (2008) przeszliśmy na system unijny (CN). Podstawowa zasada ujednolicenie stawek VAT w odniesieniu do tych samych grup produktów przy zastosowaniu zasady równania w dół do niższej stawki występującej w danej grupie.

 

Przykłady obniżenia stawek do 5% od 1 lipca 2020 r.

 

  • Pieczywo każdego rodzaju do 5% (przed 1 lipca stosowano trzy stawki 5%, 8%, 23%)
  • Wyroby ciastkarskie do 5% (przed 1 lipca stosowano dwie stawki 8%, 23%),
  • Artykuły higieniczne do 5 % (przed 1 lipca stawka 8%)
  • Produkty dla niemowląt i dzieci – żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe do 5% (przed 1 lipca stawka 8%).

Od 1 lipca 2020 r. wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką w wysokości 5% zawiera 24 pozycje.


Podwyższenie stawki z 8% na 23%

 

Podwyższenie stawki:

 

  1. Drewno opałowe do 23% - (przed 1 lipca stawka 8%),
  2. Lód używany do celów spożywczych i chłodniczych do 23 % - (przed 1 lipca stawka 8%),
  3. Homary, ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (takie jak kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są w/w produktu do 23 % - (przed 1 lipca stawka 8%).

Od dnia 1 lipca 2020 r. wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką w wysokości 8% zawiera 73 pozycje.

 

Czynności, które należało wykonać przed 1 lipca 2020 r.

 

Przede wszystkim należało sprawdzić, czy sprzedawane przez nas towary mają taką samą stawkę VAT, jak była przypisana przed 1 lipca 2020 r., czy też uległa ona zmianie, ponieważ musimy prawidłowo zakwalifikować towary według nowych zasad zgodnie z nomenklaturą CN, co wiążę się z dodatkowym obowiązkiem polegającym na wprowadzeniu do kas fiskalnych i systemów magazynowych zmian stawek w VAT.

Stosowane w praktyce zmiany w kasach fiskalnych, polegają na przypisaniu towarów z właściwą stawką VAT zgodną z nomenklaturą CN np. zmiana w odniesieniu do chleba ujednolicenie stawki 5%, usunięcie stawek 8% i 23%.

Fizycznie należy przypisać na nowo stawki VAT w odniesieniu do towarów, których stawka VAT uległa zmianie poprzez przypisanie oznaczenia literowego od A do G.

  • litera A – stawka 23%,
  • litera B – stawka 8%,
  • litera C – stawka 5%,
  • litera D – stawka 0%,
  • litera E – zwolnienie od podatku
  • litera F i G - pozostałe stawki VAT w tym zero techniczne.

Takiej samej żmudnej czynności należało dokonać w odniesieniu do programu magazynowego, poprzez przypisanie nowych stawek na 1 lipca 2020 r. Należało także zweryfikować dane odnośnie do stawek VAT w innych dokumentach takich jak umowy, katalogi, gdzie widniała nie obowiązująca już na 1 lipca 2020 r. stawka VAT.

Warto wystąpić o WIS


A co zrobić, jeśli jednak nie mamy pewności, czy konkretny towar czy usługa jest sklasyfikowany pod daną pozycją CN lub PKWiU (2015) możemy skorzystać z prawa wystąpienia z wnioskiem o wydanie wiążącej informacji skarbowej (WIS)?

Celem wystąpienia o WIS jest zapewnienie podatnikowi ochrony i umożliwienie prawidłowego przyporządkowania stawki podatku od towarów i usług. Organ podatkowy nie może kwestionować wysokości stawki VAT zastosowanej przez podatnika w oparciu o uzyskany WIS.

Jeśli chcemy otrzymać wiążącą informację stawkową (WIS) należy złożyć wniosek (formularz WIS-W):

  • osobiście,
  • za pośrednictwem poczty, do Krajowej Informacji Skarbowej na adres Teodora Sixta 17, 43-300 Bielsko – Biała,
  • elektronicznej platformy http://epuap.gov.pl/wsp/portal/.
Autor:

Barbara Dąbrowska

Barbara Dąbrowska

Autor: Barbara Dąbrowska

absolwentka studiów MBA, dyrektor ds. finansów i compliance w firmie consultingowej, manager Działu Księgowości w międzynarodowej firmie leasingowej, trener – wykładowca Centrum Szkoleniowe FRR Sp. z o.o.

Doradca VAT, Nr 220

Doradca VAT, Nr 220
Dostępny w wersji elektronicznej