Problem: Czy podmiot prowadzący działalność gastronomiczną (catering) tylko z dowozem dań do odbiorcy lub przygotowujący posiłki w miejscu wyznaczonym przez odbiorcę musi posiadać od 1 stycznia 2021 roku kasę fiskalna online?
Sprawdź, czy od 1 stycznia 2021 r. Twoja firma musi mieć kasę online
Pandemia spowodowała, że niektóre branże zyskały więcej czasu na wymianę kas rejestrujących na kasy online. Jednak już od stycznia obowiązkiem tym zostaną objęte m.in. placówki gastronomiczne. Ale czy wszystkie?
Rozwiązanie: W przedstawionym problemie podatnik – jak zakładam - nie świadczy usług z placówki gastronomicznej rozumianej jako miejsce, w którym możliwa jest konsumpcja sprzedawanych posiłków. W konsekwencji świadczone przez podatnika usługi nie będą od 1 stycznia 2021 r. musiały być ewidencjonowane za pomocą kas online.
Z przepisów art. 145b ust. 1 ustawy o VAT wynika, że niektóre czynności mogą być ewidencjonowane przy zastosowaniu kas z papierowym lub elektronicznym zapisem kopii tylko do określonej daty (art. 145b ust. 1 pkt 1-3 ustawy o VAT). Po tym dniu wskazane tymi przepisami czynności muszą być przez podatników ewidencjonowane za pomocą kas online.
Wyżywienie w stacjonarnych placówkach gastronomicznych
Dotyczy to, między innymi, świadczenia usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, których ewidencjonowanie za pomocą kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii jest możliwe tylko do 31 grudnia 2020 r. (zob. art. 145b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy o VAT w zw. z § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia ministra finansów z 10 czerwca 2020 r. w sprawie przedłużenia terminów prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii, Dz.U. z 2020 r. poz. 1059).
Od 1 stycznia 2021 r. świadczenie takich usług musi być zatem ewidencjonowane za pomocą kas online.
Jedzenie na wynos
Świadczenia takich usług nie stanowi przy tym, m.in., sprzedaż produktów żywnościowych w punktach stacjonarnych, ale bez możliwości spożywania ich na miejscu. W konsekwencji również taka sprzedaż nie zostanie objęta obowiązkiem ewidencjonowania przy zastosowaniu kas online.
Wyjaśnienie skarbówki
Jak czytamy w interpretacji indywidualnej dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 22 czerwca 2020 r. (nr 0113-KDIPT1-3.4012.314.2020.1.ALN), „(…) sklepy w których Wnioskodawca dokonuje sprzedaży pieczonych kurczaków, przyprawionych i upieczonych przez pracowników Wnioskodawcy, podawanych klientom z lady grzewczej, bez możliwości konsumpcji na terenie sklepu, nie są zaliczane do placówek gastronomicznych, nie stanowią one również żadnej z placówek prowadzących ograniczoną działalność gastronomiczną definiowaną jako punkt gastronomiczny.
Zatem, realizowana przez Wnioskodawcę sprzedaż pieczonych kurczaków, przyprawionych i upieczonych przez pracowników Wnioskodawcy nie będzie objęta obowiązkiem ewidencjonowania przy użyciu kasy online”.
- art. 145b ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tekst jedn.: Dz.U. z 2020 r., poz. 106 ze zm.).